Introducció

L'any 1998 La Taverna de Rivendel de Tàrrega començà una nova iniciativa, fins aleshores inèdita a la província de Lleida, sota el nom d’Ondara Folk. Aquesta proposta era, i segueix sent, un festival de ritmes ètnics. L’objectiu del festival és donar a conèixer aquests estils de música populars i tradicionals, ja sigui programant tota una sèrie de concerts amb grups professionals d’arreu del món, com deixant un escenari off perquè qualsevol grup pugui mostrar el seu treball. A més, el festival organitza tota una sèrie d’activitats multiculturals relacionades amb el món de la música i amb la cultura en tots els seus àmbits: mercadet ètnic, sopar multicultural els dos dies de festival i cabaret de circ.

Des de la quarta edició el festival és organitzat per una associació cultural sense ànim de lucre, l’Associació Paupaterres. El nom del festival, PAUPATERRES, nom d’un terme de Tàrrega proper on es realitza el festival. També ha estat elegit pel significat que suggereix: contacte amb la terra.

Actualment, podem afirmar que l’assistència al festival és de 8.000 persones. Havent-se consolidat així un important nombre de gent interessada, que repeteix any rera any participant tant dels concerts com dels sopars multiculturals que s’hi realitzen. Cal destacar que el públic assistent està format per persones de totes les edats fent que tingui un caràcter més familiar en les primeres hores del festival i molt més juvenil i lúdic a mesura que avança la nit.

 

Una nova etapa (10è aniversari)

El Paupaterres es nodreix d’aquest esperit que ha caracteritzat la cultura mediterrània, on el carrer es converteix en un espai de trobada i reflexió. Aquesta característica fa que el Festival Internacional de Ritmes Ètnics només es pugui celebrar a l’aire lliure. El Camp dels Escolapis, espai arbrat situat entre la llera del riu Ondara i el Castell de Tàrrega i que té una de les parets de tàpia més ben conservades de la ciutat, és el centre d’activitats d’aquest dos dies per poder escoltar músiques del món, comprar productes artesans i degustar menjars de diferents països.

El Paupaterres és, a més, un esdeveniment lúdico-festiu que defensa una manera de viure, un concepte particular d’entendre la vida, on s’hi barregen en una mateixa nit l’esperit de diferents cultures que troben a Tàrrega un lloc idoni per a conviure. D’aquesta manera expressions com “Avui és un dia Paupa”, “Aquest és un grup Paupaterres” o “Això és un sopar Paupaterres” són emprades per l’organització per fer entendre al públic que no és solament un Festival, sinó que és tota una manera d’entendre la cultura.

Un dels principals objectius de l'Associació Paupaterres és oferir un reflex de l'evolució de la música tradicional mitjançant actuacions de formacions que, utilitzant instrumentació moderna arrangen temes tradicionals i, d'altres agrupacions que presenten temes moderns tocats amb intruments tradicionals, d'aquesta manera el Festival és una mostra del panorama musical actual de la cultura popular i tradicional del nostre país i d’arreu del món. A conseqüència d’aquest objectiu el Paupaterres ha evolucionat, degut als fluxes migratoris dels últims anys com a punt de trobada de les diferents cultures que actualment formen la nostra societat.

S’aconsegueix, a més, que els diferents col·lectius que participen al Festival, ja sigui mitjançant les actuacions com els sopars multiculturals intercanviïn experiències mostrant-los al públic assistent.

Fent un balanç de les edicions anteriors es continua amb la idea que el Paupaterres tingui una durada de dos dies, enguany se celebrarà el 20 i 21 de juliol. A més a més, veient la bona acollida que ha tingut el Festival i que s’hagi inaugurat un càmping municipal a la ciutat, l’organització del Festival ha decidit oferir aquest servei, això ens fa preveure que l’assistència de persones d’arreu de Catalunya augmenti considerablement perquè ha estat una demanda expressada pel públic en aquests últims anys.

Continuant amb la línia encetada en les darreres edicions, l’entrada al festival serà gratuïta, per obrir el festival a tothom.

 

El camí recorregut fins ara

> 1a edició

El 1998 La Taverna de Rivendel amb el suport de l’ Ajuntament de Tàrrega organitzaren un festival de música folk i tradicional que anomenaren Ondara Folk, el festival es celebrà durant la festa major de maig d’aquells anys, els dies 16 i 17 de maig. Els grups que participaren foren: Slainte, Ondina Xana, Pomada, Cercavins, Cluricaun, Camàlics, Distrets, Realta, Karmina Mundi i Los Stompers. En aquesta edició hi assistiren un total de 560 persones.

> 2a edició

El 1999 fou la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega i la Taverna de Rivendel qui s’encarregaren de l’organització del festival. La novetat d’aquell any fou el canvi de dates del certament doncs de celebrar-se al maig passar al 17 de juliol i només durà un dia. La principal actuació d’aquell any fou Dusminguet. L’assistència d’aquell any fou de 874 persones.

> 3a edició

L’any 2000 s’introduí en l’organització del festival el Centre Cultural de Tàrrega. La novetat va ser l’obertura del festival a la ciutat, doncs se celebraren al centre de Tàrrega diferents activitats com tallers, cercaviles i actuacions de grups tradicionals pels nens. Durant la nit se celebrà un sopar multicultural i un macroconcert amb força agrupacions com A l’ample, Perroflauta, Color Humano... En la tercera edició van passar pel festival 1.200 persones.

> 4a edició

L’any 2001 va ser un any de molts canvis: el festival s’allarga dos dies i l’entrada fou gratuïta. S’optà més per la qualitat que per la popularitat dels grups. El resultat d’aquest conjunt de novetats va ser molt satisfactori com ho demostra el notable augment de l’assistència de públic més de 2.500 persones.

> 5a edició

El 2002 es continua amb la línea començada l’any anterior: dos dies de festival, sopar multicultural, grups de gran qualitat, i actuacions entre grup i grup d’espectacles de cabaret i circ. Aquest any destacaren les formacions Ea! (flamenc) i L’Ham de foc (música mediterrànea). En aquesta edició van passar prop de 3.000 persones pel Festival.

> 6a edició

L’any 2003 va ser un any de consolidació. Més de 4.000 persones gaudiren de les actuacions de Nino Galisa (Guinea-Bissau), Abdeljalil Kodssi (música gnawa del magreb) i el flamenc de El Bicho durant els dos dies que es va celebrar el festival. Al sopar multicultural s’hi afegiren associacions d’immigrants de Tàrrega que aportaren els menjars típics dels seus països.

> 7a edició

El 2004 es consolida ja que passen pel festival més de 2.000 persones/nit. Es continuà promocionant el sopar multicultural, augmentaren el nombre de paradetes i s’hi afegiren més entitats d’immigrants de Tàrrega i comarca, a l’hora que augmentà el nombre de parades del mercadet ètnic oferint una mostra variada de l’artesania de diferents països que va servir per donar a conèixer artistes i establiments de la província de Lleida.

Els grups de la setena edició passada van ésser apadrinats per un mestre de la música tradicional mediterrània, reconegut amb nombrosos premis, MIQUEL GIL i el seu “Katà”, a més a més, hi actuaren el grup Lleidatà Cercavins, Ayvalà, Xerramequs Tiquis Miquis, entre altres.

> 8a edició

El Festival Paupaterres és una de les activitats amb més participació popular dels mesos de juliol i agost a Tàrrega assistint més de 4.000 persones. En aquesta edició augmentarem el nombre de grups, es va incorporar una formació al sopar multicultural, la formació Enfado, que va oferir al nombrós públic assistent cançons de la ciutat portuguesa de Lisboa. L’organització augmenta la difusió i firma un conveni amb el Govern de Cantabria per incorporar una formació d’aquesta regió al Festival, els Luétiga, i un altre conveni amb Pallassos sense fronteres, als quals es va fer una aportació des de l’Associació Paupaterres i que actuaren entre grup i grup al 8è Paupaterres. Altres formacions que van actuar en aquesta edició van ser: el guitarrista Diego Cortés, Dumbala Canalla, Omelé, El Puchero del Hortelano, Thalweg, Slonovski Bal i Möondo.

> 9a edició

Aquesta edició destaca per la gran afluència de públic que va assolir. El primer dia del festival el nou treball de l’ex-duminguet, Joan Garriga, La Troba Kung-fú juntament amb les formacions 08001 i els guanyadors del Concurs Sona 9, Rauxa, fés que el Camp dels Escolapis quedés petit, amb un públic majoritàriament jove. El dissabte 22 de juliol, la categoria dels concerts va ser el fet més remarcable amb les actuacions de Cabo San Roque, TTakunpa i Akim el Sikameya. Més de 6.000 persones van assistir durant els dos dies i van fer palés la manca de càmping. Tant les parades d’artesania com les del sopar multicultural van tindré una bona acceptació entre el públic mostrant el seu interés per vindré en edicions posteriors.

> > > > >

 

Relació dels grups que han passat pel Festival Paupaterres

1a edició – any 1998

Pomada - Slainte - Cliricaun - Ondina Xana - Distrets - Relata - Karmina mundi - Los Stopers - Xercavins - Camàlics

3a edició – any 2000

A l’ample - As Bamba da Capoeira - Color Humano - Perroflauta - As Bamba da Capoeira - La Tresca i La Verdesca

5a edició – any 2002

L’Ham de Foc - Domine Cabra - Arret Jock Band - Zea’s - Ea! - Les Baukakes - Tactequeté - O Jarbanzo Negro

7a edició – any 2004

Cercavins - Miquel Gil - Qbamba - Moussakis - Xerramequ Tiquis Miquis - Cheb Samir - Áyválá

9a edició – any 2006

Amarok - La Troba de Kung Fu - 08001 - Rauxa - Edu i Gisela - Cabo San Roque TTakunpa - Akim el Sikameya (música rai) - Gadjo (música dels balcans, zíngara)

11a edició - any 2008

Kilema - Duorixà - Zulú 9:30 - La Pegatina - Concurs del Sona 9 - Bikimel - Laboratorio de Samba - Dhoud - Raspa

13a edició - any 2010

Zejel - Rumba Vella - Tremendamente - El Belda i el Conjunt Badabadoc - La Terrasseta de Preixens - Sandra Rehder - Sadhna - Els Amics de les Arts - La Troba Kung-Fú - Qui hi ha?

15a edició - any 2012

La Terrasseta de Preixens - Zulú 9.30 - La Família Torelli - Nakani Kanté - Dr Calipso - Catarres - Anna Roig et l’ombra de Tonchien - Gafieira Miuda - Sherpah

17a edició - any 2014

Muchachito y sus compadres - El Petit de Cal Eril - Ítaca Band - The Targarians - Painomi - La Iaia - Vendetta - Pepet i Marieta - Mr Freak Ska - Meritxell Gené & Jordi Gasión

19a edició - any 2016

Sabor de Gràcia - El Son de la Chama - La Terrasseta de Preixens - Xaluq - Carlitos Miñarro - Ponent Roots - The Skatalites - Blaumut - Dr Ring Ding & Freedom Street - Joan Garriga & Madjid Fahem - The New Catalan Ensemble

2a edició – any 1999

Dusminguet - Cluricaun - Kefir - La Panda del Oso  - La Txaranga Revoltosa

4a edició – any 2001

Malagüero - Àfrica d’Ivori - Camàlics - Madeleines - Urbàlia Rurana - Cluricaun - La Carrau - Cheb Balowski

6a edició – any 2003

Joglars e Senglars - Los Bichos - Nino Galisa - Espectaculo de fuego con Ciaus Pupus - La Folktoria - Mescla - Abdeljalil Kodissi - La Varda - Cabaret de Circ amb Improvisto’s Krusty Show

8a edició – any 2005

Diego Cortés - Luetiga - Dumbala Canalla - Omelé - Enfado - El puchero del Hortelano - Thalweg - Slonovski bal - Moöndo

10a edició - any 2007

Orquestra Àrab de Barcelona - Miquel Gil - Kristy Stassinopoulou - Ayvalà - Xazzar - Eliseo Parra + Tactequeté - Eal - Che Sudaka - Manel (semifinals sona 9)

12a edició - any 2009

Rumbamazigha - Bloque 53 - Saravalcale - Color Humano - Rogeous Gratoons - Nou Romancer - Marujita - Calima - Nour

14a edició - any 2011

Jaleo Real - Balkatalan Experience - La Trupe Xingona - Odessa Rosa Sànchez - Tomasito - Soweto - La Terrasseta de Preixens - Moya Kalongo - Azul y Nácar

16a edició - any 2013

Bongo Botrako - New York Ska Jazz Ensemble - Blaumut - Aziza Brahim - Möndo loco - La Terrasseta de Preixens - Andreu Rifé - Terratombats - Oques Grasses - Thalassa Qbamba

18a edició - any 2015

ZOO - Esne Beltza - Doctor Prats - La Família Torelli - Morena Tradipatxanga - Ponent Roots Selectors - Els Amics de les Arts - Kepa Junkera & Sorginak - La Terrasseta de Preixens - Soweto - Xeic! - Alu Spear - Ghetto Youth

20a edició - any 2017

Properament...